BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 14 April 2011

::perkara yang mengejutkan ::

asalamualaikum ,rasa2nye smua sdah thu perkara nie...
gempak jgak rakyat malaysia nie...
kluar diberita lagi..mgkin korg smua xrsa bnda nie pnting...
scra am nye..mmg bnda nie nmpak mcm simple je ...tp ksannye mgkin memudaratkan kita sndri..
ak da terbca dlam blog empunya nie ...bnda ini dibuat dri bhan kimia ..
stahu ak bhan kimia bkan merosakkan diri kita kan??
wlaupon bnda nie dikatakan lbih sdap dri yg asli...
korg smua msti trtya2 kan bnda apakah yg ak cuba smpaikan kan????
tada!!!!!!!telur ...
=
=
=
=
=
=
.
.
.
.






Jom kita lihat bagaimana Telur Tiruan China dibuat?




Bahan-Bahan Untuk Membuat Telur Tiruan:
  1. Glucolactone
  2. Asid Benzoic
  3. Kalsium Klorida
  4. Selulosa
  5. Alum
  6. Asid Amino
  7. Pewarna Makanan
  8. Sodium alginate
  9. Gelatin

Nombor 1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
Nombor 2 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida tanpa pewarna makanan = Putih telur
Nombor 3 : Acuan untuk putih telur dan kuning telur
Nombor 4 : Acuan untuk kuning telur


Step 1
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.


Step 2
Lepas telur kuning tadi dah beku keluar kan dan masukkan ke dalam acuan (3). Bahagian acuan (3) tadi dicelupkan kedalam bekas yang mengandungi Kalsium Klorida, air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) untuk menghasilkan lapisan putih telur. Biarkan telur selama 1jam untuk membeku dan telur boleh dibasuh selepas itu.


Step 3
Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.

Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pon lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.











Cara mengenal telur tiruan:
*Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
*Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
*Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
*Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
*Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
*Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
*Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
*Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.
Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

2 comments:

  1. sangat takot....
    nak makn telo pun nak pikir 10X..

    ReplyDelete